БРОЈ ЗА ИТНИ ПОВИЦИ 112

Промоција

Промоција

Промоција на Македонскиот информативен систем за шумски пожари (MKFFIS)

На ден 05.07.2013 година, со почеток во 11 часот, во Конгрес центарот-Скопски саем беше извршена промоција на Македонскиот информативен систем за шумски пожари (MKFFIS).

 

 

Овој систем е развиен во склоп на проектор на Агенцијата за меѓународна соработка на Јапонија (ЛСА) и Центарот за управување со кризи на Република Македонија (ЦУК), под наслов: Интегриран систем за превенција и рано предупредување за шумски пожари.

Покрај ЛСА и ЦУК, во проектор беа вклуцени и други институции од Македонија: ЈП Македонски шуми, Министерство за земјоделство, Шумарство и водостопанство, Ѕправа за хидрометеоролошки работи, Шумарски факултет, Противпожарен сојуз на македонија, Регионалниот центар за следење на шумски пожари и сл.

Системот е достапен на интернет страницата на ЦУК http://mkffis.cuk.gov.mk. Во наредните дванаесет месеци ќе се врши негова проверка и ќе биде достапен само за одредени корисници и со лозинка. После овој период системот ќе биде достапен и за јавна употреба.


 

By |2018-01-09T19:19:13+01:0010 - 07 - 2013|Новости|Коментарите се исклучени на Промоција

Share This Story, Choose Your Platform!

Go to Top