БРОЈ ЗА ИТНИ ПОВИЦИ 112

Актуелно

Актуелно

Промоција на Македонскиот информативен систем за шумски пожари (MKFFIS)

 

На ден 05.07.2013 година, со почеток во 11 часот, во Конгрес центарот-Скопски саем беше извршена промоција…


Да ги заштитиме Македонските шуми од пожари

 

На ден 28 Јуни 2013 год., со почеток во 13:00 часот, на плоштадот Македонија во Скопје се одржа кампањата..


Меѓународна вежба „Заеднички отпор – 13“

Вежбата насловена како „Заеднички отпор – 13“ беше изведена во организација на…

 


ИЗВЕСТУВАЊЕ

Одбележувањето на денот на пожарникарите е закажан за 28.05.2013 во 12 часот на плоштадите во Македонија.


Изгореа конаците на манастирот Трескавец

http://kanal5.com.mk/default.aspx?mId=37&egId=13&eventId=105636

http://kanal5.com.mk/default.aspx?mId=37&egId=13&eventId=105652


Целосно изгоре планинарскиот дом „Копанки”

http://www.tera.mk/aktuel/celosno-izgore-planinarskiot-dom-kopankiq
http://www.tera.mk/aktuel/domot-kopanki-izgore-do-temel
http://www.tera.mk/aktuel/domot-kopanki-izgore-do-temel

Пожар во Македонски пошти

http://kanal5.com.mk/default.aspx?mId=37&eventId=103972

ГОЛЕМ ПОЖАР ВО ГРАДСКИОТ ТРГОВСКИ ЦЕНТАР ВО СКОПЈЕ

http://kanal5.com.mk/default.aspx?mId=37&egId=13&eventId=103543


ДРЖАВЕН ПП КВИЗ-НАТПРЕВАР БЕРОВО 2012

https://psm.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=101%3A-2011&catid=3%3A2009-05-11-08-52-02&Itemid=18&lang=mk

28 РЕГИОНАЛЕН ПП-КВИЗ БОГДАНЦИ 2012

http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=12412948584&id=25&prilog=1&setIzdanie=22748

Противпожарниот сојуз на Македонија издаде две нови публикации од областа на противпожарната заштита (на македонски и албански јазик):

Заштита на шуми и други отворени простори од пожари, автор проф. д-р Никола Николов

Mbrojtja e pyjeve dhe hapësirave tjera të hapura nga zjarret, autor prof. d-r Nikola Nikolov

Заштита од пожари во урбани средини, автор Зоран Нешкоски

Doracak për mbrojtjen nga zjarri në ambiente urbane, autor Zoran Neshkoski


Во Македонија нема активни пожари

http://24vesti.com.mk/vo-makedonija-nema-aktivni-pozhari-lokaliziran-pozharot-vo-np-%E2%80%9Ejasen%E2%80%9C


Низ Македонија активни 14 пожари

http://www.time.mk/read/285c5fb543/c669c84666/index.html

Прилепчанец изгорел во пожар

http://www.plusinfo.mk/vest/56193/Prilepchanec-izgorel-vo-pozhar


И во Македонија жртви од шумски пожари ! ! !

http://www.24online.mk/1038186/indexed.html

http://www.time.mk/read/b95544e06c/a57a262509/index.html
http://www.sitel.com.mk/dnevnik/makedonija/pozar-vo-strumica
http://www.libertas.mk/vest/31194/Sedum-deca-povredeni-vo-pozharot-vo-Strumica

http://www.time.mk/read/b155650126/f975e73cfd/index.html

http://www.24online.mk/1034716/indexed.html
http://www.24online.mk/1034801/indexed.html
http://www.24online.mk/1035161/indexed.html
http://www.24online.mk/1035235/indexed.html

Пламените јазици пеплосаа 30 куќи во Патетино

http://kanal5.com.mk/default.aspx?mId=37&egId=13&eventId=93982


Битола и Лерин заедно против шумските пожари

http://novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=629122054514&id=9&prilog=0&setIzdanie=22618


Степен на опасност од шумски пожари во Македонија и Еврорегионот

http://effis.jrc.ec.europa.eu/current-situation/


Македонија со два противпожарни авиони ќе и помага на Бугарија

http://www.sitel.com.mk/dnevnik/makedonija/makedonija-so-dva-protivpozarni-avioni-ke-i-pomaga-na-bugarija


Да ги заштитиме шумите од пожари

На 21ти Мај 2012година, со почеток во 12 часот, Противпожарниот сојуз на Македонија во соработка со Дирекцијата за заштита и спасување го обележаа денот на пожарникарството со кампања под наслов: Да ја заштитиме шумата од пожари.

На плоштадот Македонија во Скопје беше поставен штанд каде што беше изложен пропагандниот материјал од оваа кампања. Пред граѓаните беа претставени постерите и флаерите за кампањата, а околу 1000 флаери беа поделени на минувачите.

Во кампањата покрај, ПСМ и ДЗС, учествуваа и претставници од  Ј.П. „Македонски шуми“, локалната самоуправа, претставници на неколку ОППС-и и др.

Во исто време,во речиси сите градови во Македонија, беа организирани исти вакви манифестации, што придонесе за масовност и покриеност на целата држава со оваа кампања.

Овие активности медиумски беа покриени од голем број национални и локални телевизиски и радио куќи, кои известуваа за овој настан.

Медиумска покриеност:

http://www.sitel.com.mk/dnevnik/makedonija/odbelezan-20-maj-denot-na-pozarnikarite

http://sitel.com.mk/video/makedonija/odbelezan-20-maj-denot-na-pozarnikarite

http://denesen.mk/web/2012/05/21/odbelezan-denot-na-pozarnikarite-20-maj/

http://www.idividi.com.mk/vesti/makedonija/772243/index.html

http://bukvar.mk/news/odbelezhan-denot-na-pozharnikarite?newsid=U7EW


Редовното Годишно Собрание на Противпожарниот Сојуз на Македонија

 

Редовното Годишно Собрание на Противпожарниот Сојуз на Македонија се одржа на ден 06.04.2012 г. со почеток во 12:30 часот во салата на НОИОМ Даре Џамабаз во Скопје .

На Собранието присуствуваа 28 делегати од ОПП Сојузи. На седницата на собранието  присуствувaa представници од  Дирекцијата за заштита и спасување на Р. Македонија,  предводена од  директорот Г-дин  M-р Шабан Салију, кој одржа поздравен говор пред  присутните .


 

Делегатите на собранието ги усвоија: Годишниот извештај за работата на ПСМ во 2011 год. и Финансискиот извештај по Завршната сметка за работата на ПСМ во 2011 г. Исто така, од страна на Претседателот на ПСМ, на делегатите на Собранието им беа презентирани и Програмските активности на ПСМ планирани за 2012 год.

 


 


ДРЖАВЕН ПП КВИЗ-НАТПРЕВАР КИЧЕВО 2011

https://psm.mk/index.php?option=com_content&view=section&layout=blog&id=2&Itemid=18&lang=mk

__________________________________________________________________________________________________________________________________

ОПРЕМА ЗА ДЕТЕКЦИЈА НА ШУМСКИ ПОЖАРИ

http://www.mtv.com.mk/mk/vesti/20951/oprema_za_detekcija_na_shumski_pozhari_i_najava_za_metereoloshki_nepogodi.aspx


БЕСПЛАТНИОТ ТЕЛЕФОН 195 ОТВОРЕН И ЗА ПРИЈАВУВАЊЕ НА ШУМСКИ ПОЖАРИ

http://www.mzsv.gov.mk/?q=node/681

 


МОМЕНТАЛНА ОПАСНОСТ ПОЈАВА НА ШУМСКИ ПОЖАРИ ВО ЕВРОПА

http://effis.jrc.ec.europa.eu/current-situation


СОСТОЈБА НА ШУМСКИ ПОЖАРИ ВО ЕВРОПА ВО ПОСЛЕДНИТЕ 15 ДЕНА

http://effis.jrc.ec.europa.eu/news


V-та  МЕЃУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА ЗАШТИТА НА ШУМИ ОД ПОЖАРИ

Јужна Африка, Мај 2011


ПОТРЕБНИ ДОКУМЕНТИ ЗА ПРЕРЕГИСТРАЦИЈА ИЛИ ОСНОВАЊЕ НА НОВО ДПД ИЛИ ОППС

 

 


Советување „Противпожарната заштита во Република Македонија – искуства и предизвици“


By |2018-01-09T19:32:03+01:008 - 04 - 2010|Uncategorized @mk, Новости|Коментарите се исклучени на Актуелно

Share This Story, Choose Your Platform!

Go to Top